No i mamy kolejny wpis kulinarny. Jakoś tak wyszło, że mama poprosiła mnie o kupienie czegoś na obiad i zrobienie obiadu. Oczywiście starym indiańskim sposobem poszedłem po najmniejszej linii oporu i zrobiłem chińszczyznę…

Wieprzowina po chińsku a’la Qendi

Składniki:

  • 55 dag karczku
  • 2 duże papryki(dla efektu wizualnego polecam różnokolorowe)
  • 2,5 duże cebule
  • 5dag orzechów laskowych
  • pół szklanki wódki
  • przyprawa do potraw chińskich KAMIS
  • chilli
  • przyprawy
  • sos sojowy
  • ocet
  • cukier

Przygotowanie

  1. Karczek pokroić w kostkę ok 2cm i wrzucić w zalewę złożoną z wódki i przyprawy do potraw chińskich
  2. Pokroić cebulę, paprykę, orzeszki
  3. Na rozgrzany wok(lub patelnię) wrzucić karczek podlać go sosem sojowym z ziołami prowansalskimi. Smażyć ok 3-5min.
  4. Przerzucić karczek do garnka, na wok wrzucić chilli na ok 10 sekund. Następnie dorzucić paprykę i cebulę. Podlać sosem sojowym, marynatą z karczku i doprawić(sugerowana przyprawa do kuchni chińskiej) smażyć ok 4-5min
  5. Całość(z sosem!) przerzucić do karczku
  6. Na woku przez ok 1min. uprażyć orzechy lasowe
  7. Dorzucić orzechy do warzyw i mięsa.
  8. dolać sos słodko-kwaśny(proporcje 1:2:3 sos sojowy:ocet:cukier), doprawić dowolnymi z poniższej listy
  • oregano
  • estragon
  • majeranek
  • pietruszka
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • chilli
  • tabasco
  • sos chilli
  • sos sojowy
  • sos sojowy ostry
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do kuchni chińskiej KAMIS
  • pieprz ziołowy
  • pieprz biały
  • czosnek granulowany
  • świeża bazylia

Podawać natychmiast z ryżem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s